AK Parti önerge hazırlığı için teklifin görüşmelerini bu haftaya bıraktı. Kısa Çalışma Ödeneği, Konaklama Vergisi’nin ertelenmesi, telafi çalışma vadesinin uzatılması üzere başlıkların da aralarında bulunduğu düzenlemeler için AK Parti’nin 7 – 8 önerge üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen çarşamba koronavirüs zararına karşı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” ismi altında 100 milyar liralık bir iktisat paketi açıkladı. 19 unsurluk pakette yan alan kimi başlıklar yasa değişikliği gerektirirken, kimi başlıklar için ilgili kurumların atacağı adımların ehliyetli olacağı kaydedildi.
Birincisi kısa çalışma
Erdoğan’ın açıkladığı iktisat paketiyle ilgili birinci önerge geçen çarşamba Meclis Umumî Kurulu’nda kabul edildi. AK Parti’nin önergesiyle Kamu Finansmanı ve Borç Idaresinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un muvakkat 20’nci hususuyla düzenlenen kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek azami nakit kaynak meblağı 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarıldı.
Bu hafta salı günü başlayacak Umumi Heyet görüşmelerinde ise paketteki birtakım hususlar için gereken yasa değişiklikleri AK Parti tarafından Meclis’e sunulacak önergelerle yapılacak. Görüşmelerde, birinci olarak “Kısa Çalışma Ödeneği” ile ilgili yasa değişikliğinin gündeme gelmesi bekleniyor.
Getirilecek önergede İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, çalışanlarda aranılan prim gün ödeme vadesinin 600 günden aşağıya çekilmesi hedefleniyor. Sonunda yeni belirlenecek rakam üzerinden 600 günden az prim ödemesi bulunan personeller de kısa çalışma ödeneği kapsamında maaş alabilecek. Tıpkı hengamda istihdamdaki sürekliliği temin etmek emeliyle 2 aylık telafi çalışma müddetinin 4 aya çıkartılması planlanıyor. Bu düzenleme için de İş Kanunu’nda değişikliğe gidilecek.
En düşük emekli maaşı artıyor
Pakette nokta alan ve en düşük emekli maaşını bin 500 TL’ye çıkartacak düzenleme için de tekrar Içtimaî Sigortalar ve Umumi Sıhhat Sigortası Kanunu’nun ek 19. unsurunda değişikliğe gidileceği belirtiliyor. Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizayon kolları için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenmesiyle ilgili olarak da tıpkı kanunda düzenleme yapılabileceği söz ediliyor.
Kredi ödemelerindeki gecikmelere tanınacak esneklik ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Heyeti kararıyla gerçekleşecek.
İcra ve iflas takibi durduruldu
İcra ve İflas takiplerinin, nafaka alacaklarına ait icra takibi hariç, 30 Nisan 2020’ye kadar durdurulmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi.
Kararda, Kovid-19’un yayılmasını önlemek gayeli önlemler kapsamında; kararın yürürlüğe girdiği tarihten 30 Nisan’a kadar, nafaka alacaklarına ait icra takipleri hariç olmak üzere, yurt umumunda yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip süreçlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takip taleplerinin alınmamasına ve ihtiyati haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verildiği belirtildi.
Konaklama vergisi 8 ay ötelenecek
Pakete nazaran Aralık 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla 1 Nisan 2020’den itibaren yürürlüğe girecek konaklama vergisi, 8 ay daha ötelenerek kasım ayına kadar uygulanmayacak. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ meskeni, yayla meskeni üzere konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılan yeme, içme, aktivite, cümbüş hizmetleri ve havuz üzere yerlerin tasarrufu üzere sair tüm hizmetlerin tabi olacağı “konaklama vergisi”nde yapılacak düzenleme için, Meclis’te Masraf Vergileri Kanunu’nda değişiklik yapılacak.
Minimum fiyat desteği
“Asgari fiyat desteğinin devamı” ile ilgili düzenleme ise Meclis Umumî Kurulu’nda görüşmeleri devam eden torba teklifin içinde bulunuyor. Buna nazaran Toplumsal Sigortalar ve Umumi Sıhhat Sigortası Kanunu’na eklenen süreksiz unsur ile 2020 yılında uygulanacak taban fiyat desteği, hem yararlanma kuralları hem de destek meblağı açısından geçen yıldan farklı olacak.
2019 yılı minimum fiyat desteği pratiğinde, işyerinde çalışan sigortalı sayısına nazaran farklı destek meblağları belirlenmiş, ortalama sigortalı sayısı 500’ün altında olan işyerleri için günlük 5 TL (aylık 150 TL), 500 ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3.36 (aylık 101 TL) olarak uygulanmıştı. 2020 yılı minimum fiyat destek meblağı, çalışan sayısına bakılmaksızın günlük 2.50 TL öngörülüyor. Buna nazaran 30 gün için uygulanacak minimum fiyat destek meblağı 75 TL olacak.
Son dakika | Kamu çalışanlarına uzaktan çalışma imkanı verildi