h Dolar 47,5655 % 0.06
h Euro 54,7834 % 0.06
h Çeyrek Altın 10.082,00 %-0,25
h BIST100 13.480,90 %0,52
a İmsak Vakti 02:00
Karaman 25°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
Babaoğlu Eğitim Kurumları
Babaoğlu Eğitim Kurumları

Yumurtanın Ateşi Düştü mü?

Yumurta Fiyatlarında Düşüş Başladı: Tüketici Rahat Bir Nefes Alacak mı?

ibrala.com KARAMAN HABER
Resmi WhatsApp Haber Kanalı
🔒 Numaranız Gizli Kalır
⚡️ Anında Bildirim
ÜCRETSİZ
GÜVENLİ
KANAL
ibrala.com KARAMAN HABER
Resmi WhatsApp Haber Kanalı
🔒 Numaranız Gizli Kalır
⚡️ Anında Bildirim
ÜCRETSİZ
GÜVENLİ
KANAL

Son aylarda yükselen gıda fiyatları arasında başı çeken yumurtada nihayet beklenen düşüş başladı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, hem üretim artışı hem de ihracatın durma noktasına gelmesi nedeniyle fiyatlarda düşüş gözlemlendiğini söyledi. Afyon, özellikle Ramazan ayının son günlerinde yaşanan talep artışının fiyatlara geçici olarak yansıdığını, ancak yaz dönemine girilmesiyle birlikte piyasanın dengelenmeye başladığını ifade etti.

Haber İhbar Hattı: 0545 530 70 70 - Tıkla ve WhatsApp'tan Gönder

Market Raflarında Fiyatlar Düşmeye Başladı

İstanbul Ticaret Borsası’nın düzenlediği “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” etkinliğinde konuşan İbrahim Afyon, üreticiden çıkan “large” boy yumurtanın şu anda 3,5 TL seviyelerinde olduğunu belirtti. Market raflarında ise bu yumurtaların 5,5-6 TL bandında rahatlıkla bulunabileceğini vurgulayan Afyon, fiyatların önümüzdeki dönemde bir miktar daha gerileyebileceğini söyledi.

Afyon, “Şu anda fiyatlarımız kilogramı 90-100 liraya gelecek şekilde şekillendi. Özellikle 52 gram ve altı olan küçük yumurtalar, ihracata gitmediği ve iç piyasada da çok rağbet görmediği için elde kaldı. Bu durum da fiyat düşüşünü beraberinde getiriyor” dedi.

Haber İhbar Hattı: 0545 530 70 70 - Tıkla ve WhatsApp'tan Gönder

Ramazan Sonrası Piyasada Denge Arayışı

YUM-BİR Başkanı Afyon, yumurta fiyatlarında Ramazan öncesinde başlayan dalgalanmanın, ayın sonundaki hareketlilikle zirve yaptığını ancak bu artışın sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ramazan’ın sona ermesiyle birlikte tüketici talebinin düşmesi ve üretimin artması fiyatları aşağı çekmeye başladı.

“Ramazan ayında fiyatlar aslında düşüşe geçmişti, ancak ay sonunda yaşanan ani talep artışı nedeniyle kısa süreli bir yükseliş görüldü. Şu anda piyasada arz fazlası var ve bu durum önümüzdeki haftalarda fiyatların daha da gevşemesine neden olabilir. Mayıs ayında yaşanan bu düşüşe sektörümüzde ‘mayıs çukuru’ denir. Bu dönem geçtikten sonra 30’lu yumurta kolisinin 150-160 TL seviyelerinde olması makul bir seviye olacaktır” dedi.

Tüketici Uyarısı: “Fahiş Fiyatlara Dikkat Edin”

Afyon, piyasada “gezen tavuk”, “organik yumurta” gibi isimlerle yüksek fiyatlardan satılan bazı ürünlere karşı da vatandaşları uyardı. Tüketicilerin aldıkları ürünlerin gerçekten bu nitelikleri taşıyıp taşımadığını kontrol etmeleri gerektiğini söyleyen Afyon, “Fahiş fiyatlar burada ortaya çıkıyor. Tüketici aldığı ürünün sertifikasına mutlaka bakmalı. Gezen ya da organik tavuk yumurtası alıyorsa, bunun belgesi olmalı” dedi.

Kilogramla Yumurta Satışı Gündemde

Yumurta sektöründe zaman zaman gündeme gelen “kilogramla satış” konusuna da değinen Afyon, bu yöntem Avrupa ülkelerinde uygulansa da Türkiye’de şu an için bazı pratik sorunlar nedeniyle mümkün görünmediğini belirtti. Afyon, “Kilogramla satışta küçük ve büyük boy yumurtalar aynı pakette olabilir, bu da tüketici nezdinde kafa karışıklığı yaratabilir. Ancak ilerleyen dönemde boyutlarına göre ayrılmış kilogram fiyatları belirlenebilir” şeklinde konuştu.

Yaz Aylarında Düşüş Sürecek

Yaz dönemine girilmesiyle birlikte yumurta tüketiminde doğal olarak bir düşüş yaşandığını belirten Afyon, bu durumun fiyatlarda gevşeme trendini desteklediğini söyledi. Artan üretim kapasitesi, ihracatın düşüşü ve azalan iç talep birleştiğinde, tüketici önümüzdeki haftalarda yumurtayı daha makul fiyatlarla temin edebilecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Karaman’da Son Dönemin En Uygun Pazarıydı

HIZLI YORUM YAP

Karaman Telegram
grandpashabet güncel girişgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetEscort Royalegrandpashabetholiganbetcasibommatbetcasibom girişjojobetcasibomcasibomcasibomgrandpashabetCasibom GirişgrandpashabetcasibomJojobet GirişJojobet