Yeni tip coronavirüs bulaşı açısından paketlenmiş besin eserleri herkesi tedirgin ediyor. fakat paketlenmiş eserde, paketten esere bulaşma riskinin neredeyse hiç olmadığını ifade eden Tıbbi Mikrobiyoloji Eksperi Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya şöyle konuştu: “Virüsün, cam, teneke kutu, plastik ya da kağıt ambalajlarda canlı kalma müddeti çok farklı.
Paketli azıkların yüzeyindeki virüsü ellerimizle kendimize bulaştırabilir miyiz?
Bu sorunun karşılığının da el yıkamaktan geçtiğini ifade eden Prof.Dr. Topkaya, “Dışarıdan meskene girdikten sonra eller kesinlikle yıkanmalı, paketlerin üzerleri silinip dolaba yerleştirdikten sonra da kesinlikle eller su ve sabunla yıkanmalı. Sonuçta el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat ettiğimiz sürece sair taraflardan virüsü kendimize bulaştırma ve enfeksiyon riski çok düşük” diye konuştu.
Et ve et eserlerinden bu virüsü kapabilir miyiz? Buna karşı nasıl bir tedbir alabiliriz?
Et ve et eserlerinin de çiğ olarak tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, “Bazı parazitler ve gastroenterit etkeni açısından dediğimiz birtakım parazitler az pişmiş ya da pişmemiş et tüketilmesi çok riskli. Velev hazırlık aşamasından itibaren öteki patojenler açısından da çok dikkat etmek gerekir.
Bu yeni etken COVID-19 için de et ve et eserlerini pişirmeden tüketmemek gerekiyor. Bu virüs her türlü 60 kademe ve üstünde inaktive olduğu için et ve et eserleri pişirildiği takdirde enfeksiyon riski olmayacaktır” dedi.
SON DAKİKA Türkiye’de Korona Vaka ve Ölü Sayısı Arttı