Mantar sadece el ve ayaklarda görülmüyor. Mide ve bağırsaklara da yerleşen mantar, can acıtıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, “Sıcak, ıslak ve sürekli olarak besin bulabilecekleri ortamı seçen mantarlar insan vücudu için oldukça idealdir” diyor.
Mantarların vücutta en fazla yerleştiği yerlerden birinin bağırsak olduğunu belirten Prof. Dr. Mocan, “En önemli belirti karın ağrısı ve şişkinliktir. Kabızlık ya da sürekli ishal ortaya çıkabilir. Ağız kokusu, halsizlik, aşırı tatlı yeme isteği de belirtiler arasında yer alır” şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Mocan, insandan insana bulaşabilen mantar hastalığından korunmak için şu önerilerde bulunuyor: Yulaf, kuruyemiş, lifli gıdalar, sarımsak ve kırmızı acı biber bağırsaklarda ve midede mantar oluşumuna karşı etkilidir. Melisa, ısırgan otu, kimyon, mide ve bağırsakta meydana gelen mantarların yayılmasını engellemede etkilidir. Nohut ve armut bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa karşı birebirdir. Çilek, brokoli, lahana bağırsak ve mide dostu yiyeceklerdir. İncir, fıstık, badem, esmer pirinç, keten tohumu, bağırsak problemi yaşayan kişilerin mutfaklarında muhakkak olması gereken besinler arasındadır. Papatya çayı, kekik çayı ya da sarı kantaron çayı mide ağrılarının azalmasına neden olur, gaz sancılarına iyi gelir. Günde 1 fincan içilmesi mideyi rahatlatmada etkilidir. Tarçın her türlü mide ağrısına iyi gelir.
Tatlı isteğini coşturuyor
Karın ağrısı ve şişkinlikle kendini gösteren mantar, bağırsağına yerleştiği kişilerin tatlı iştahını kabartıyor. Bu da kilo yapıyor. Bağırsak mantarı olanların hamurlu ve tatlı gıdalardan uzak durmaları gerekiyor. Bu gıdalar
mantarları besliyor.
Mantar, yiyeceklerden, havadan-sudan bulaşır. Bağışıklığı zayıf kişilerde daha fazla görülür. Bayat yiyecekler ve hijyenik ortamda saklanmayan gıdalar mantar deposudur. Uzun süre küf kokan bozulmuş yemek artıklarının yaydığı koku da mantara yol açar.
Kan bağışında yetkili adres Türk Kızılayı