Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, enfeksiyon hekimleri ile birlikte enfeksiyon kontrolünün sağlık hizmetlerindeki yeri ve önemine dikkat çekmek için 7-9 Mart tarihleri arasında ‘Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar Sempozyumu’nu düzenliyor.
Sempozyumun önemine değinen Klinik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, yoğun bakım ünitelerinde vantilatör ilişkili pnömoni, kateter ilişkili idrar yolu enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonlarının en önemli hastane enfeksiyonları olduğunu söyledi.
“Enfeksiyonların, temas (Direkt veya indirekt), hava yolu, damlacık yolu en suçlanan bulaşma yollarıdır” diyen Koruk, “Yatan bir hastadan diğerine, sağlık personeli aracılığıyla bulaşması en korktuğumuz şeydir. Bu yüzden hastane enfeksiyonlarının önlenmesinin bu konuda deneyimli bir ekibin olması ve buna maddi ve manevi güçlü bir hastane yönetimi desteği ile mümkün olacaktır. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en önemli birim hastane enfeksiyon komitesidir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde önemli uygulama hastanın tanısına ve enfeksiyonu olup olmadığına bakılmaksızın bütün hastalara standart önlemlerin uygulanması ve el yıkamadır” dedi.
Hastane enfeksiyonlarının en önemli bulaşma yolunun sağlık personelinin elleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, “El yıkama ile hastane enfeksiyonları yüzde 30 oranında azalır. Bu enfeksiyonların azaltılmasında en etkili ve maliyet etkin yöntem el yıkamadır” şeklinde konuştu.
Sağlık bakımı ile ilgili enfeksiyonların 3 nedenden dolayı oluştuğunu vurgulayan Koruk, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların ilk sebebi bazı hastane enfeksiyonlarında ölüm oranı çok yüksektir. İkincisi bazı hastane enfeksiyonları yüzde 30 oranında önlenebilir. Üçüncüsü ise hastane enfeksiyonlarının neden olduğu ekonomik kayıplar çok büyüktür.”
Diyabet ve yüksek tansiyon böbreği vuruyor