Pozisyonel vertigo, baş bölgesinin aniden hareketleriyle meydana gelmektedir. Bu tanıyı alan kişiler genellikle eğilip kalkarken, yatış pozisyonunda sağa sola dönüşlerde kısa süreli fakat ani baş dönmesi atakları yaşadıklarından bahsetmektedirler. Hastalık ilk kendini belli ettiğinde hastaları oldukça tedirgin etmektedir.
Kristallerin yerinden oynamasıyla şiddetli baş dönmesini ataklarını görülür
Pozisyonel vertigonun altına yatan sebep ise iç kulaktaki kristallerin yerinden koparak yarım daire kanalının içine düşmesidir. Kristallerin yerinden oynamasıyla şiddetli baş dönmesini ataklarını görülür.
Vertigo hastalığının bu türü her yaş grubunda görülmekle beraber sıklıkla ileriki yaş grubunda olan kişilerde rastlanır. Özellikle 65 yaş ve üzerindeki kişilerin baş dönmesi nedeni ile olan düşmelerin en sık sebeplerinden biri pozisyonel vertigo hastalığı olabilmektedir.
Hastalığın tanısının koyulması oldukça önemlidir
Tanı için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Hastalara spesifik pozisyonlar verilen testler uygulanabilir. En sık tercih edilen test ise Dix Hallpike testidir. Bu testte hasta oturur pozisyondayken ilk olarak başı sağa çevrilir. Bu şekilde hızlıca hareketler doktor kontrolünde yapılır. Bu hareketler yapılırken hastanın göz hareketleri Frenzel Gözlüğü ya da videonistagmografi ile takip ederek nistagmus adı verilen spesifik göz hareketlerinin ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol edilir. Ardından hasta tekrar oturur pozisyona getirilerek baş ters tarafa çevrilerek test tekrar edilir. Hasta olan kulak tarafında pozisyon değiştirmekle birlikte nistagmus (sıçrayıcı nitelikte hızlı göz hareketleri) ortaya çıkar. Tüm bu aşamalardan sonra hastada baş dönme hissi oluşuyorsa pozisyonel vertigo tanısı koyulabilir.
Pozisyonel vertigo tedavi yöntemleri
Pozisyonel vertigonun nedeni çoğu hastada tam olarak bulunamasa da bazı hastalarda saptanabilen başlıca nedenler; kafa travması veya sarsıntı, ileri yaş, dolaşım bozuklukları, sedanter yatak istirahati ve diğer kulak hastalıklarıdır.
Yüksek başarı oranı olan manevra tedavisi pozisyonel vertigo tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Ağrısız ve basit bir yöntem ve etkili bir tedavi aracıdır. Düşük komorbidite oranı ve başarılı sonuçları göz önüne alındığında, tıbbi öykü ve Dix-Hallpike testi ile pozisyonel vertigo tanısı konan hastalarda vertigonun diğer nedenlerini ayırt etmek için standart tanı yöntemlerinin uygulanmasına gerek kalmamaktadır. Bununla birlikte, gereksiz ve hatta rahatsız edici ileri teşhis yöntemlerinden kaçınmak kabul edilebilir.
Dil ve Konuşma Merkezi yakında Karaman’da