Virüsten en çok etkilenen öbeğin halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon hastaları olduğunu tabir eden Türk Nefroloji Derneği Umumî Sekreteri Prof.Dr. MustafaArıcı, “Dünyada COVID-19 enfeksiyonundan etkilenen ve bilhassa de bu marazdan ölen bireylere bakıldığında, en çok eşlik eden illetin hipertansiyon olduğu dikkati çekiyor” dedi.
Arıcı, bu durumun Türkiye için de emsal biçimde olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Sayın Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı rakamlara nazaran devletimizde bu illetten hayatını kaybedenlerin neredeyse yüzde 80’i 60 yaş üzerindedir ve hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 70’inin de hipertansiyonu vardır.
Şunun altını çizmek de yarar var ki 60 yaş üzerinde hipertansiyon görülme mümkünlüğü yüzde 60-70’lerdedir. Hipertansiyon-corona virüs bağı yorumlanırken bu gerçek unutulmamalı. Lakin hipertansiyon yıllar içerisinde damar sıhhatini bozan, münasebetiyle vücudun birçok organını etkileyen değerli bir sıhhat problemidir. Hipertansiyona eşlik eden dimağ, kalp, böbrek üzere organ hasarları vücudun direncini düşürebilen dertlere yol açıyor.”
Prof. Dr. Arıcı, şişmanlık ve diyabetin de vücut direncini düşürerek olası riski artırdığının altını çizerek şu tekliflerde bulundu:
“Bu nedenle hipertansiyon hastalarının çok dikkatli olmaları kıymetli. Hijyen ve toplumsal izolasyon bu enfeksiyona yakalanmamak açısından en değerli hami tedbirlerdir.
Bunun dışında tedavilerini düzgün sürdürmeleri ve sağlıklı beslenme dışında vitamin, takviye, ilaç üzere alınacak sair kollayıcı bir usul bulunmuyor.
Hipertansiyon hastaları tedavilerini asla ve asla aksatmamalı, ilaçlarını bırakmamalı. Ne yazık ki bu enfeksiyonun giderek suratını artırdığı ünlerde yerküre basınında ve içtimaî medyada kimi tansiyon ilaçlarının corona virüs enfeksiyon riskini artırdığı spekülasyonu yayılmıştır. Tansiyon tedavisinde sık kullanılan kimi ilaç kümelerinin bu riski artırdığı spekülasyonu hastalarımızı korkutmuş, birçok hastadan ‘Ben ilaçlarımı bırakayım mı yahut değiştireyim mi ?’ soruları gelmeye başlamıştır.
Asla ve asla tansiyon tedavinizi bırakmayınız. Kullanmakta olduğunuz ilaçlara devam ediniz. İlaç tedavisini kesmeniz yahut ilaç değişikliği yapmanız tansiyon tedavinizde bozulmaya, denetimde giden tansiyon kıymetlerinizin yükselmesine yol açabilir.
Tansiyon kıymetleriniz bozulduğunda hastaneye başvurma gereksiniminiz doğabilir. Halbuki bu devirde istikrarda giden tedavinizi sürdürerek hastane müracaatlarınızı azaltmanız sizin yararınıza olacaktır.”
Bağışıklık sisteminin ‘nükleer yakıtı’ diyorlar! Her gün…