Enfeksiyonu geçirmiş ve canlı hastalık devrini atlatmış olan hastaların pulmoner rehabilitasyon yaklaşımına muhtaçlık duyacağı da kıymetli bir gerçektir. Ağır, durumu kritik, hastanede yatan hastalar için erken devirde pulmoner rehabilitasyon önerilmiyor. Teneffüs sorunu olan hastalarda, ağız teneffüsü bölgesine burundan teneffüs öneriliyor. Akıllıca yapılan teneffüs egzersizleri nefes almada zorluk, anksiyete ve depresyon semptomlarını hafifletir; fizikî işlevi ve hayat kalitesini iyileştirir” sözlerini kullandı.
1-Büzük Dudak Teneffüsü
Kişi rahat bir poziyondayken burundan 2-3 saniye nefes alır, dudaklarını büzerek 5-6 saniye de nefes veririr. Büzük dudak teneffüsünde dudakların büzülerek denetimli nefes verilmesi amaçlanır. Bu sistem, nefes verilmesi sırasında akciğerde hapsolmuş havanın daha kolay salıverilmesini böylelikle nefes darlığını azaltmayı emeller.
2-Diyafram Teneffüsü
Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bölge alan diyafragma kası teneffüs sırasında vazife alan temel kastır. Bu teneffüs egzersizinde diyafragma kasının daha tesirli çalışması hedeflenir. Rahat bir halde ayakta ya da yatarken bir elinizi göğsünüze öbür elinizi karnınıza yerleştirin. Burnunuzunda 2-3 saniye boyunca nefes alın, karnınızın dışarı sahih hareket etmesine dikkat edin. Nefes verirken dudakları büzerek karnınızın üstüne hafifçe bastırarak nefesinizi verin.
Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından yararlanmak için tıklayın
3-Derin Nefes Alma
Derin nefes alma egzersizi ile akciğerlere hava sıkışması engellenir. Bir el göğüs kafesinde bir el karın boşluğuna rahatça oturulur. Burundan derin nefes alınır. Göğüs kafesinin genişlediği hissedilir. Alınan hava 5 saniye boyunca tutulur. Solunan havanın tümünün bırakıldığı hissedilene kadar burundan yavaşça ve derin bir formda nefes verilir.
4-Kontrollü Öksürük Egzersizi
Akciğer enfeksiyonu sonucu mukus akciğerlerimizde daha kolay birikebilir. Bu egzersiz kendinizi çok yorgun hissetmeden mukusu tesirli bir biçimde atmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Rahat bir durumda oturun. Ağızdan olağanda aldığımızdan daha derin bir nefes alın. Nefesinizi 3 seferde güçlü bir formda öksürerek verin.
Bağışıklığa tavan yaptıran 10 faydalı öneri