Bulaşıkla dolu bir lavabo, bakteriler için harika bir ortamdır. Salmonelladan koli basiline pek çok bakteriyi burada bulabilirsiniz. Bu nedenle mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemek için lavabonun yalnızca bulaşıkları yıkadıktan sonra değil, balık, çiğ et, süt eserleri ve zerzevat üzere besinlerle temas ettikten sonra da yıkanması gerekir.
2-Elleri sıcak su ile yıkamak
Birtakım araştırmacılar, su sıcaklığının mikropların öldürülmesinde tesirli olmadığını söylüyor. Bu durumda el yıkamak için harcanan devir çok daha değerli. Yani 5 saniye içinde hiçbir şeyi temizlemeniz mümkün değil lakin 30 saniye içinde ellerinizdeki tüm bakterileri öldürebilirsiniz. Sık sık sıcak su ile ellerinizi yıkayarak yalnızca cildinizin hami tabakasına zarar verirsiniz. Bu da tahriş ve dermatite yol açar.
3-Makyajlı bir formda spor yapmak
Bazen ofisten spor salonuna koşarız ve makyajdan kurtulmak için devir harcamanın da birden fazla vakit anlamsız olduğunu düşünürüz. Bir de buna “Nasıl olsa spor yaptıktan sonra yıkanacağım” kanısı de eklenir. Halbuki egzersiz sırasında cildimizin nefes alması ve kendini temizlemesi gerekir. Makyaj yapmak ise gözeneklerinizi tıkayabilir. Bu da beraberinde birçok cilt sorununu getirir.
4-El kurutma makinesi kullanmak
Kurutma makinesine dokunmamamız onun hijyenik olduğu mealine gelmez. Neden mi? Zira elektrikli kurutucular hava akışı ile çok ziyade bakteriyi ciğerlerimize, cildimize ve vücudumuza yayarlar! Bu nedenle kağıt havlular, elektrikli el kurutma makinelerine nazaran her vakit daha hijyeniktir.
5-aynı tahta üzerinde et ve zerzevat kesmek
Mikrobiyolog Dr. Charles Gerba, bir kesme tahtasının klozetten 200 kat daha ziyade bakteri içerdiğini sav ediyor. Üzerinde çiğ et kesilen bir tahta salmonella ve campylobacter ile kontamine olur. Bu bakteriler de besin zehirlenmesine yol açan en büyük iki etkendir. Siz siz olun et ve sebzeler için 2 farklı kesme tahtası kullanın. Velev mümkünse cam kesme tahtalarını tercih edin.
6-Ofiste kahve makinesi kullanmak
Kahve makinesinin haznesi, farklı bakteri çeşitleri için çok iyi bir ortamdır. Şöyle söyleyelim: Ofisteki kahve makinesinde konutunuzdaki banyo kapısının kolundan daha ziyade mikrop vardır. Sıhhatinizi korumak için hazneyi çok sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanarak mümkün olduğu kadar sık yıkayın.
7-Mevsimlik yıkama yapmak
Eldiven ve atkılarınızı ne sıklıkla yıkıyorsunuz? Eksperler şapkaları, eşarpları ve eldivenleri 1-2 haftada bir yıkamanızı öneriyor. Bu eşyalar ağız ve burnumuzla sık sık temas ettiği için mikrop biriktirirler. Onlarla mütemadi temas halinde olmak ise bağışıklık sistemimizi zayıflatabilir.
8-Yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmek
Etraf sıcaklığının ve buz çözme suratının besin kalitesini nasıl etkilediğini nadiren düşünüyoruz. Akıllıcasını söyleyelim: Et ve balıkları direkt masa üzerinde bırakarak çözülmesini beklemek çok zararlıdır! Mikropların çoğalmasını önlemek için et ve balıkları buzdolabında çözdürün.
Korku sizi etkisi altına aldığında hatırlamanız gereken 6 durum