Astımın koronavirüsün etkilediği kronik illetler arasında mahal aldığını lakin genç astımlı hastaların bundan çok çokça etkilenmediğine dikkat çeken Prof.Dr. Görgüner, “Çok çamaşır suyu kullanan bireylerin hava yollarında astım gibisi tablo ortaya çıkar. Bu periyotta çamaşır suyunun çokça kullanılmasına bağlı astım yakınmalarıyla; öksürük, nefes darlığıyla gelen hastalar görüyoruz” tabirlerini kullandı.
Akciğerlerde ileri kademede dertlere yol açabiliyor
Nefes darlığının Covid-19 marazının da bulgularından biri olduğu için birinci planda hastaların bu tasa ile geldiğini vurgulayan Prof.Dr. Görgüner, “Daha sonra yaptığımız araştırma ve tetkikler sonucunda bu hastaların büsbütün çamaşır suyu ve dezenfektan tasarrufuna bağlı küçük astım atakları yaşadığını görüyoruz. Bu hastalarda çok dikkatli olmak lazım. Birtakım hassas bireylerde çok ziyade ölçüde tasarrufa bağlı kişinin akciğerlerinde ileri raddede problemler da yaşanabilir” dedi.
Çamalır suyu ile tuz ruhunu karıştıranlarda…
Prof. Dr. Görgüner, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda mahsusen çok ağır çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı vakit ortaya çıkan çok yüksek ölçüdeki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini velev akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz” diye konuştu.
Çamaşır suyunu bu halde kullanın
Çamaşır suyunu sık kullananlara ihtarlarda bulunan Prof.Dr. Görgüner; “Eğer bu işi yapmak zorundaysa az ölçüde kullanması, bilhassa paklık yapacağı noktalarda derhal çamaşır suyunu kullandıktan sonra ortamdan uzaklaşması, ortamı havalandırması gerekir.
Münhasıran küçük ortamlarda çalışırken daha çok dikkat etmesi, derhal çamaşır suyunu döküp gitmesi, mümkünse maske takması çok kıymetli.
Çamaşır suyu da dahil bütün antiseptik ve her türlü dezenfektanların her şeyden evvel dozunda kullanması gerekir. 2-3 saat aralıklarla makul dozda kullanmak ehil olacaktır” formunda konuştu.
Her gün yorgun uyanıyorsanız sebebi bunlar olabilir!